Kortárs képző

Kortárs képző

4 művész, 1 cél

közösségi finanszírozással és művészeti összefogással a Garten Balatonért

2021. június 06. - hideinit

lg_3232_3200x.jpgA mecénások, gyűjtők, támogatók felajánlása két éven át lehetővé tette, hogy közösségi finanszírozásból megvalósulhasson a Garten Balaton, az északi part pezsgő kulturális mekkája. Idén négy művész - Nádler István, Baráth Áron, Bánki Ákos és Szentgróti Dávid -  összefogott, hogy a szitanyomat hagyományának ápolásával mappát adjanak ki, melynek megvásárlása a fesztivál megrendezését segíti. 

Tovább

A megvilágosodás felé

Interjú Szentgróti Dávid festőművésszel

szentgroti2.jpg

Szentgróti Dávid festészetét széles gesztusok, fényt feltáró színek és rétegek által létrehozott titokzatos terek jellemzik. Festészete a kétezres évek közepén indult, amikor az absztrakt, nagy méretű táblaképeket még nehezen fogadta be a közönség. A gesztus és a szabad alakítás ideájában híve Bánki Ákossal és Baráth Áronnal több csoportos kiállításon vett részt. A Garten Kortárs Művészeti Alapítvány felkérésének eleget téve vállalta, hogy festészetét grafikába öltve a Garten Balaton szitamappa résztvevőjeként első szitanyomát létrehozza. A művésszel eddigi pályájáról és művészeti ideáiról beszélgettünk.

Tovább

Analóg aranykor

Vintage és újranagyított fotókülönlegességek a Resident Art Fair idei katalógusában, nem csak gyűjtőknek ajánlva.

gemes2.jpg

Feminista vintage fotók és más különlegességek a Resident Art Fair idei katalógusában. Az idei válogatás célja, hogy felkeltse a gyűjtők és vásárlók érdeklődését az értékes médium, és a benne tükröződő korok iránt. 

Tovább

Az isteni szex vajon mi?!

Interjú Tóth Kinga költő, performer, vizuális művéssszel

to_th_kinga_web_1.jpg

Tóth Kinga nemrég mutatta be Írmag/Offspring című könyvét, melyet a Trafóban performansz és beszélgetés, az 1111 Galériában pedig Kaspar Mattmann-nal közösen jegyzett képzőművészeti kiállítás kísért. Az események alatt érte az örömhír: a párizsi Pompidou Központ és az olasz Bonotto Alapítvány idén neki ítélte oda a Bernhard Heidsieck-díjat. Kingával a díjról, új kötetéről, feminizmusról és a szeretet fontosságáról beszélgettünk.

Tovább

Fess úgy, mint Wolsky András!

Foglalkoztató, nem csak gyerekeknek.

wolsky.jpg

A a képre kattintva letöltheted Wolsky András képzőművész Random etude című festményéhez szerkesztett foglalkoztató lapot. A kreatív feladatsor megoldásával megismerkedhetsz a kortárs magyar művészet egyik kiemelkedő egyéniségének festészetével. Jó alkotást kívánunk!

Tovább

Alkoss úgy, mint Fehér László!

Foglalkoztató, nem csak gyerekeknek

sarga_fekete40.gif

A képre kattintva letöltheted Fehér László Hídnál című 1989-ben készült festményéhez szerkesztett foglalkoztató füzetünket. Kreatív feladatsor megoldásával ismerkedhetsz a kortárs magyar festészet egyik kiemelkedő egyéniségének művével. Jó alkotást kívánunk!

Tovább

Mesék a fiúszobából

Interjú Szöllősi Géza képzőművésszel

Egy szobányi retrospektív - így lehetne jellemezni Szöllősi Géza Mesék a fiúszobából című kiállítását, mely 2020. augusztus 2. és 16. között került megrendezésre a csopaki ZM&G Galériában. A kiállítás egyben a GARTEN történetének első egyéni tárlata. A kiállítás koncepciójáról Szöllősi Gézát kérdeztük.

456a5943.jpg

Tovább

A Bigger Splash - avagy augusztusban újra GARTEN az északi parton

Interjú Schneller Jánossal és Bánki Ákossal

gartencover.jpgA Balaton északi partján, Lovason újra nyitja kapuit a GARTEN. Az augusztusi három hetes programsorozat ismét izgalmas kalandokat ígér a képzőművészet iránt nyitott látogatók számára. Az előkészületekről és az esemény közösségi finanszírozási rendszeréről kérdeztük a két szervezőt, Schneller Jánost és Bánki Ákost.

Tovább

Empty Trash

Interjú Jánosi Anna képzőművésszel

janosi2.jpg

Off-space galériákban jelentek meg először művei még a 2010-es évek elején. Jellemzően képregényszerű rémségeket alkotott a budapesti belvárosi underground émelyegtető trash stílusában. Legújabb sorozatában azonban ennek a földalattiságnak már nyoma sincs, a szörnyek mint otthona megszokott lakói tekintenek ránk vásznairól. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem grafika szakán végzett Jánosi Annát a festészet és a szörnyek iránti vonzalmának eredetéről kérdeztük.

Tovább
süti beállítások módosítása